Czereśnie u mnie
w ogrodzie już się zaczęły
więc postanowiłam coś z
nimi zrobić i padło na kisiel.
Moje dziecko było zachwycone
ja chyba wolę kisiel truskawkowy
czy wiśniowy bo czereśnie
były troszkę mało wyczuwalne.
Chociaż może to zależy od gatunku:)
Składnikidla 3 osób:
2 szklanki wypestkowanych czereśni
400 ml wody
sok z cytryny
ok. 4-5 łyżeczek mąki ziemniaczanej
ok. 2 łyżki cukru
Czereśnie zalać wodą i gotować
aż się rozgotują (u mnie sporo wody
odparowało więc dodałam ok. 1/2 szklanki).
Następnie przecedzić przez sitko.
Dodać do soku cukier, troszkę soku z cytryny
i rozmieszaną w ok. 1/4 szklanki mąkę*
Mieszać aż całość zgęstnieje.
*najlepiej mąkę wlewać po troszku
aż uzyskamy właściwą konsystencję.
taka kolorowa prostota, taka pyszna.
OdpowiedzUsuńmasz przepiękne pucharki! zazdroszczę Ci ich :)
OdpowiedzUsuń