Dawno nie piekłam bułeczek więc
postanowiłam to jak najszybciej nadrobić.
Tym razem postanowiłam, że zrobię
je z truskawkami ale można je oczywiście
zastąpić dowolnymi owocami.
Z przepisu gosi111.
Składniki
na ok.15 sztuk:
1/2 kg mąki
1 szklanka letniego mleka
50g świeżych drożdży
1/2 szklanki cukru
2 jajka
1 czubata łyżka masła
szczypta soli
Składniki
na kruszonkę:
100g mąki
50g masła
50g cukru pudru
cukier waniliowy
owoce sezonowe
Całą mąkę przesiać.
Najpierw przygotować rozczyn.
Do mleka wkruszyć drożdże,
dodać 1 łyżeczkę cukru i tyle mąki, żeby
rozczyn miał gęstość kwaśnej śmietany.
Całość dokładnie wymieszać.
Przykryć i odstawić na ok. 15-20 minut.
Następnie do rozczynu dodać resztę mąki,
ubite z cukrem jajka, sól i na końcu
rozpuszczone i ostudzone masło.
Zagnieść ciasto i odstawić aż podwoi
swoją objętość (zazwyczaj ok. 30 minut).
Gdy już wyrośnie ciasto ponownie lekko
zagnieść i pdzielić na dwie części.
Pierwszą rozwałkować na prostokąt.
Pokroić na paski (ok.1 cm/1cm).
Każdy pasek skręcić w śrubkę
i zawinąć w ślimaka (patrz foto)
W każdej drożdżówce
na środku zrobić wgłębienie.
Włożyć owoce i posypać kruszonką.
Z drugą połową zrobić dokładnie tak samo.
Bułeczki piec w piekarniku nagrzanym
do 180 stopni przez około 20 minut.
Gdy ostygną można je polukrować.
Piękny warkocz:) Tutaj takie smakołyki a ja głodna w pracy siedzę:)
OdpowiedzUsuńwidzę, że obydwie miałyśmy ochotę na drożdżówkę:) ja się tym razem zdecydowałam jednak na rabarbar;) Twoje bułeczki wyglądają znakomicie mniammm
OdpowiedzUsuń