Strony

12 cze 2012

Euro deser


Trzymamy dzisiaj mocno kciuki
za naszych i delektujemy się
deserem w barwach narodowych:)

Składniki:
30dag truskawek
1 galaretka truskawkowa
250ml śmietany kremówki 30%
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka żelatyny (można zrobić bez)
truskawki do dekoracji

Truskawki zmiksować na puree.
Włożyć do garnuszka i zagotować.
Dodać galaretkę i dokładnie wymieszać
(ma się całkowicie rozpuścić).
Masę przelać do pucharków 
do ok. 1/2 wysokości i wstawić do lodówki.
Śmietanę ubić i dosłodzić cukrem pudrem.
Żelatynę rozpuścić w małej ilości gorącej wody.
Dodać do śmietany.
Gdy czerwona warstwa zastygnie włożyć
na nią białą i  całość schłodzić w lodówce.
Udekorować truskawką.


 *mnie wyszły 2 desery ale użyłam 
dość dużych pucharków.

5 komentarzy: