Strony

16 cze 2012

Pudding ryżowy z truskawkami


Ostatnio nie wiem czemu nawet
moje potrawy mają biało-czerwony kolor:)
Dzisiaj proponuję pudding z ryżu,
który możemy zjeść zarówno
na ciepło jak i na zimno.
U mnie w tej drugiej wersji.

Składniki dla 4 osób:
200g krótkoziarnistego białego ryżu
1 L mleka
ok. 70g cukru
kilka truskawek

Ryż przepłukać na sitku aż będzie 
spływała z niego przejrzysta woda.
Do garnuszka (najlepiej o grubym dnie)
wlać mleko i wsypać cukry.
Wstawić na gaz i wymieszać aż cukier
się całkowicie rozpuści.
Dodać ryż i doprowadzić do wrzenia.
Zmniejszyć ogień i gotować 
jeszcze przez około 45 minut mieszając
od czasu do czasu. 
Lekko przestudzony pudding przelać
do salaterek i polać sosem  przygotowanym
ze zmiksowanych truskawek.

4 komentarze:

  1. Dzisiaj będą truskawki z twarożkiem na makaronie, a jutro, jak dzisiaj Polska wygra, skuszę się na ten właśnie przepis.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ooooo pyszności, już zapisuje do wypróbowania ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jejku jak ja uwielbiam takie deserki:) coś wspaniałego:D

    OdpowiedzUsuń
  4. ale fajny deser ;]
    ładnie wygląda.

    OdpowiedzUsuń