Ostatnio nie wiem czemu nawet
moje potrawy mają biało-czerwony kolor:)
Dzisiaj proponuję pudding z ryżu,
który możemy zjeść zarówno
na ciepło jak i na zimno.
U mnie w tej drugiej wersji.
Składniki dla 4 osób:
200g krótkoziarnistego białego ryżu
1 L mleka
ok. 70g cukru
ok. 10g cukru waniliowego
kilka truskawek
Ryż przepłukać na sitku aż będzie
spływała z niego przejrzysta woda.
Do garnuszka (najlepiej o grubym dnie)
wlać mleko i wsypać cukry.
Wstawić na gaz i wymieszać aż cukier
się całkowicie rozpuści.
Dodać ryż i doprowadzić do wrzenia.
Zmniejszyć ogień i gotować
jeszcze przez około 45 minut mieszając
od czasu do czasu.
Lekko przestudzony pudding przelać
do salaterek i polać sosem przygotowanym
ze zmiksowanych truskawek.
Dzisiaj będą truskawki z twarożkiem na makaronie, a jutro, jak dzisiaj Polska wygra, skuszę się na ten właśnie przepis.
OdpowiedzUsuńOoooo pyszności, już zapisuje do wypróbowania ;)
OdpowiedzUsuńJejku jak ja uwielbiam takie deserki:) coś wspaniałego:D
OdpowiedzUsuńale fajny deser ;]
OdpowiedzUsuńładnie wygląda.