Strony

5 cze 2012

Pieczeń drobiowa z mozzarella


Bardzo prosta pieczeń, która
idealnie nadaje się na danie obiadowe.
Przy tym dobra też dla dbających o linię.

Składniki dla 4 osób:
1 spora pierś z kurczaka
1 cebula
1 marchewka
1 opakowanie
 sera mozzarella (ok. 125g)
1 jajko
1-2 łyżeczki
 zielonego pesto (niekoniecznie)
2-3 łyżki bułki tartej
zioła prowansalskie
sól, pieprz

W maszynce zmielić mięso, cebulę,
marchewkę i mozzrellę.*
Dodać pesto, jajko i bułkę tartą.
Dokładnie wyrobić i doprawić do smaku.
Z masy uformować "bochenek"
lub włożyć bezpośrednio do niewielkiej
podłużnej foremki (keksówki).
Wierzch posypać bułka tartą.
Piec w 180 stopniach ok. 1h

*jeśli mamy już gotowe zmielone mięso
 warzywa i ser można zetrzeć na tarce.

2 komentarze:

  1. Wygląda smakowicie, co prawda nie lubię mozzarelli, ale może czas się przełamać?:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy przepis:) Pieczeni z dodatkiem pesto i mozzarelli jeszcze nie jadłam, a że ostatnio eksperymentuję z pesto twój przepis na pewno wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń