Strony

15 cze 2012

Krakersy serowe


Przyznam się, że na zrobienie krakersów
miałam ochotę już od bardzo dawna.
Teraz nadarzyła się ku temu okazja
a mianowicie krakersy sprawdzają się
super podczas oglądania meczów:)
Na sobotę piekę z podwójnej porcji:))
Przepis ze strony allrecipes.

Składniki:
2 szklanki mąki
1 łyżeczka soli
1/4 łyżeczki pieprzu
3/4 szklanki zimnego masła
1/2 szklanki startego sera (cheddar)
ok. 6 łyżek zimnej wody

W misce zmieszać mąkę, sól i pieprz.
Dodać masło i posiekać nożem.
Dodać ser i wodę (najlepiej wlewać po trochu
 bo czasem potrzeba więcej a czasem mniej).
Dokładnie zagnieść i wstawić do lodówki na 30 minut.
Następnie ciasto rozwałkować i wycinać krakersy
o dowolnym kształcie.
Na każdym widelcem zrobić kilka dziurek 
i piec w piekarniku nagrzanym
 do 180 stopni ok. 15-20 minut (na lekko złoty kolor).


*wyszło mi ok. 70 sztuk małych krakersików
(takich na jeden ząbek:)

4 komentarze:

  1. Krakersy nadają się na każdą okazję:)

    OdpowiedzUsuń
  2. to prawda, mecz czy impreza krakersy zawsze są dobre:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fantastyczny przepis! Jak tylko urządzę swoją własną kuchnię, te krakersy zrobię jak pierwsze dla gości:D

    OdpowiedzUsuń