Strony

8 sty 2014

Kotleciki jajeczno-pieczarkowe


Dzisiaj serwuję w mojej kuchni kotleciki
ale nie mięsne tylko z jajek i pieczarek.
Bardzo fajna alternatywa dla osób, które
za mięsem nie przepadają lub ograniczają.

Składniki na 10-12 sztuk:
6 ugotowanych na twardo jajek
30 dag pieczarek
1 cebula
1 średni ugotowany ziemniak
sól, pieprz
koperek lub natka wg. gustu
4 łyżki bułki tartej (lub więcej jeśli trzeba)
1 surowe jajo
bułka trata do obtoczenia

Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę.
Usmażyć razem na oleju aż do odparowania całej wody.
Ostudzić i zmiksować razem z jajkami, ziemniakiem 
i koperkiem.w robocie kuchennym  (ewentualnie 
przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa).
Do masy dodać  jajko, bułkę tartą i przyprawy.
Odstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
Następnie formować kotleciki, obtaczać w bułce
 tartej i smażyć na oleju na złoty kolor.



4 komentarze:

  1. Słyszałam o nich i na pewno w końcu zrobię:)

    OdpowiedzUsuń
  2. super! zrobie kiedyś na pewno bo bardzo zachęcające :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ja nie daje ziemniaka lecz koperek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mój Mąż chyba oszaleje jak je zrobię:) On uwielbia pieczarki pod każdą postacią. Dziękuję za kolejną obiadową inspirację!

    OdpowiedzUsuń