Strony

27 sty 2014

Kurczak w sosie chrzanowym



Jeśli znudziły się Wam kotlet drobiowe
 i inne popularne dania z piersi kurczaka 
to ja mam coś właśnie dla Was.
Kurczak w pysznym sosie chrzanowym.
Szybko i bardzo pysznie:)

Składnik dla 4 osób:
2 podwójne niewielkie piersi z kurczaka
2 łyżki masła
 łyżka oleju 
2 średnie cebule 
1 szklanka bulionu drobiowego
1 średniej wielkości marchewka
1 łyżka kremowego chrzanu ze słoiczka
2 łyżki śmietany 30%
natka pietruszki

Na patelni rozpuścić masło z olejem.
Kurczaka pokroić na cztery bub osiem części.
Przyprawić i wrzucić na patelnię.
Smażyć aż się zarumieni. Zdjąć z patelni.
Na pozostały tłuszcz wrzucić pokrojoną w piórka
cebulę. Smażyć aż lekko zbrązowieje.
Odlać z patelni nadmiar tłuszczu.
Wlać bulion, zagotować i dodać startą
na tarce o grubych oczkach marchewkę. 
Dodać także chrzan. Włożyć z powrotem kurczaka.
Zmniejszyć gaz i dusić ok. 10 minut.
Pod koniec dodać śmietanę, gotować chwilkę
aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku.
Podawać posypane pietruszkę.

*Przepis pochodzi z książki Rosemary Wadey
"50 przepisów na kurczaki"
Jak zwykle w troszkę zmienionej wersji:)

3 komentarze: