Strony

20 sty 2014

Focaccia z suszonymi pomidorami i bazylia


Włoskie klimaty czyli focaccia. Tym razem 
z suszonymi pomidorami. Mogę taką
 jeść ciągle i wcale mi się
nie znudzi:)

Składniki na1 sztukę:
15g świeżych drożdży
200 ml letniej wody
szczypta cukru
400g mąki 
1/2 łyżeczki soli
63 ml oliwy
ok. 6 sztuk suszonych pomidorów
bazylia (suszona lub świeża)
ok. 12 pomidorków koktajlowych
oliwa do skropienia wierzchu

Wymieszać mąkę, sól, cukier i pokruszone drożdże.
Następnie dodać oliwę i wlewać wodę
po trochu aż masa stanie się elastyczna.
Mieszać za pomocą haków miksera lub
ugniatać ręcznie. Wyrobione ciasto przykryć
i odstawić do wyrośnięcia na ok.1,5-2 godziny.
Suszone pomidory drobno pokroić.
Dodać do ciasta i wgnieść je w ciasto.
Dodać też bazylię (świeżą oczywiście posiekać).
Ciasto ułożyć na stolnicy podsypanej mąką
i rozwałkować na placek okrągły lub kwadratowy
o grubości ok. 1,5 cm. Ułożyć go na 
blaszce wyłożonej papierem do pieczenia 
i wcisnąć w wierzch pomidorki koktajlowe.
Przykryć i odstawić na 30 minut.
Przed samym pieczeniem wierzch  skropić
 oliwą. Piec w 200 stopniach ok. 25 minut.



* Przepis pochodzi z książki dołączonej do
miksera KitchenAid . W oryginale 
wszystkie czynności wykonujemy 
oczywiście za pomocą miksera:)

2 komentarze:

  1. Koniecznie muszę kiedyś w końcu upiec :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę wypróbować ;-) ja zazwyczaj piekę takie zwykłe tylko z rozmarynem.

    OdpowiedzUsuń