Włoskie klimaty czyli focaccia. Tym razem
z suszonymi pomidorami. Mogę taką
jeść ciągle i wcale mi się
nie znudzi:)
Składniki na1 sztukę:
15g świeżych drożdży
200 ml letniej wody
szczypta cukru
400g mąki
1/2 łyżeczki soli
63 ml oliwy
ok. 6 sztuk suszonych pomidorów
bazylia (suszona lub świeża)
ok. 12 pomidorków koktajlowych
oliwa do skropienia wierzchu
Wymieszać mąkę, sól, cukier i pokruszone drożdże.
Następnie dodać oliwę i wlewać wodę
po trochu aż masa stanie się elastyczna.
Mieszać za pomocą haków miksera lub
ugniatać ręcznie. Wyrobione ciasto przykryć
i odstawić do wyrośnięcia na ok.1,5-2 godziny.
Suszone pomidory drobno pokroić.
Dodać do ciasta i wgnieść je w ciasto.
Dodać też bazylię (świeżą oczywiście posiekać).
Ciasto ułożyć na stolnicy podsypanej mąką
i rozwałkować na placek okrągły lub kwadratowy
o grubości ok. 1,5 cm. Ułożyć go na
blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
i wcisnąć w wierzch pomidorki koktajlowe.
Przykryć i odstawić na 30 minut.
Przed samym pieczeniem wierzch skropić
oliwą. Piec w 200 stopniach ok. 25 minut.
* Przepis pochodzi z książki dołączonej do
miksera KitchenAid . W oryginale
wszystkie czynności wykonujemy
oczywiście za pomocą miksera:)
Koniecznie muszę kiedyś w końcu upiec :)
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować ;-) ja zazwyczaj piekę takie zwykłe tylko z rozmarynem.
OdpowiedzUsuń