Strony

28 sty 2014

Murzynek z polewą


Murzynek. Kto nie zna tego ciasta. A kto nie lubi?
Dzisiejszy przepis to wersja z gotowaniem.
Pyszny i bardzo wilgotny:)

Składniki- tortownica 23cm:
250g masła
1,5 szklanki cukru (można dać mniej)
3 łyżki kakao
3/4 szklanki wody
2 szklanki mąki
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Do garnuszka włożyć masło, cukier, kakao i wodę.
Ogrzewać aż wszystkie składniki się  połączą aż
do uzyskania jednolitej masy.
Odlać z masy 1/2 szklanki na polewę.
Resztę ostudzić i dodać przesianą mąkę z
proszkiem do pieczenia oraz jajka.
Piec w piekarniku nagrzanym do 160-170 stopni
przez około 45-50 minut.
Wyjąć i na gorący wylać polewę (najlepiej
zostawić go w blaszce aż polewa wsiąknie).
 Można posypać wiórkami kokosowymi.
*Przepis spisałam dawno temu z jakiegoś
programu telewizyjnego.

5 komentarzy:

  1. Uwielbiam murzynka, piękny :)
    Zapraszam do mnie na sypany jabłecznik z kaszą manną

    OdpowiedzUsuń
  2. przepiękny murzynek, uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Moje ulubione ciasto :) Pychotka !

    OdpowiedzUsuń
  4. to mój ukochany smak dzieciństwa! zawsze posypany orzechami włoskimi i cykata :)

    OdpowiedzUsuń