Murzynek. Kto nie zna tego ciasta. A kto nie lubi?
Dzisiejszy przepis to wersja z gotowaniem.
Pyszny i bardzo wilgotny:)
Składniki- tortownica 23cm:
250g masła
1,5 szklanki cukru (można dać mniej)
3 łyżki kakao
3/4 szklanki wody
2 szklanki mąki
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Do garnuszka włożyć masło, cukier, kakao i wodę.
Ogrzewać aż wszystkie składniki się połączą aż
do uzyskania jednolitej masy.
Odlać z masy 1/2 szklanki na polewę.
Resztę ostudzić i dodać przesianą mąkę z
proszkiem do pieczenia oraz jajka.
Piec w piekarniku nagrzanym do 160-170 stopni
przez około 45-50 minut.
Wyjąć i na gorący wylać polewę (najlepiej
zostawić go w blaszce aż polewa wsiąknie).
Można posypać wiórkami kokosowymi.
Dzisiejszy przepis to wersja z gotowaniem.
Pyszny i bardzo wilgotny:)
Składniki- tortownica 23cm:
250g masła
1,5 szklanki cukru (można dać mniej)
3 łyżki kakao
3/4 szklanki wody
2 szklanki mąki
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Do garnuszka włożyć masło, cukier, kakao i wodę.
Ogrzewać aż wszystkie składniki się połączą aż
do uzyskania jednolitej masy.
Odlać z masy 1/2 szklanki na polewę.
Resztę ostudzić i dodać przesianą mąkę z
proszkiem do pieczenia oraz jajka.
Piec w piekarniku nagrzanym do 160-170 stopni
przez około 45-50 minut.
Wyjąć i na gorący wylać polewę (najlepiej
zostawić go w blaszce aż polewa wsiąknie).
Można posypać wiórkami kokosowymi.
*Przepis spisałam dawno temu z jakiegoś
programu telewizyjnego.
programu telewizyjnego.
Uwielbiam murzynka, piękny :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie na sypany jabłecznik z kaszą manną
przepiękny murzynek, uwielbiam!
OdpowiedzUsuńuwielbiam to ciacho:)
OdpowiedzUsuńMoje ulubione ciasto :) Pychotka !
OdpowiedzUsuńto mój ukochany smak dzieciństwa! zawsze posypany orzechami włoskimi i cykata :)
OdpowiedzUsuń