Delikatne ciasteczka z kokosem i dodatkowo
z dżemem to kolejny przepis do którego
powróciłam po kilki latach.. Będą smakować
nie tylko wielbicielom kokosowych smaków:)
Składniki na 25-30 sztuk:
1/2 szklanki miękkiego masła
1/2 szklanki cukru
1 jajko
1/4 szklanki zimnej wody
1 łyżeczka ekstraktu z wanilli
1,5 szklanki mąki
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 szklanka wiórki kokosowych
dżem -smak dowolny ja użyłam swojej
produkcji powideł i dżemu brzoskwiniowego
cukier puder do posypania
Utrzeć masło z cukrem na masę.
Dodać jajko, wodę i ekstrakt.
W misce zmieszać mąkę z sodą i wiórkami.
Dodawać po trochu do ucieranej masy.
Z masy formować małe kulki i wykładać na blaszkę
wyłożoną papierem do pieczenia. W każdym
ciastku zrobić na środku wgłębienie i włożyć
ok. 1 łyżeczkę dżemu. Piec w piekarniku
nagrzanym do 190 stopni ok. 13 minut.
gdy ostygną posypać pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz