Strony

24 sty 2014

Makaron z serem i boczkiem


Niedawno podzieliłam się przepisem na makaron z 
białym serem a tym razem też makaron tyle, że
z serem żółtym i boczkiem.Makaron w 
rzeczywistości jest w sosie serowo-mlecznym
ale zanim zrobiłam fotkę makaron wchłonął
mi cały sos więc zdjęcie nie do końca
oddaje wygląd  tego smakowitego dania:)

Składniki dla 2-3 osób:
225 g makaronu  (najlepiej kolanka)
2 szklanki mleka
1 łyżka masła
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżeczka soli (lub mniej)
1 szklanka startego sera (najlepszy cheddar)
ok. 6 plasterków boczku
natka pietruszki 

Do garnuszka o grubym dnie wlać mleko.
Dodać masło, sól i gałkę muszkatołową.
Zagotować i wrzucić makaron, zmniejszyć
gaz i gotować na małym mieszając od
czasu do czasu aż makaron będzie 
ugotowany al dente a z mleka zrobi się gęsty sos.
Zajmuje to ok. 15 minut. Następnie dodać
starty ser i całość wymieszać. Zdjąć z gazu,
przykryć i odstawić na ok. 5 minut.
W tym czasie usmażyć boczek na chrupko.
Makaron serwować od razu
 posypany boczkiem i natką.

* Przepis nieco zmodyfikowany pochodzi ze

1 komentarz:

  1. świetne danie:D jadłam takie za czasów studenckich:D

    OdpowiedzUsuń