Strony

9 wrz 2014

Spaghetti z drobiowymi pulpetami

 

Szybkie, pyszne spaghetti z drobiowymi klopsikami
podbije serce nie jednego małego smakosza:)
Podbiło i moje chociaż już mała nie jestem:))

Składniki dla 3-4 osób:
ok.1/2 opakowania makaronu spaghetti

Składniki na pulpety:
1 pierś z kurczaka
1/2 cebuli
1 jajko
1-2 łyżki bułki tartej
sól, pieprz

Składniki na sos pomidorowy:
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 marchewka
1 puszka pomidorów (560g)
suszone oregano 
sól, pieprz
1 łyżeczka cukru

Pierś z kurczaka zmielić razem z cebulą.
Dodać jajko i bułkę tartą.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Formować małe pulpeciki.
Na patelni rozgrzać olej. Smażyć
pulpeciki na złoty kolor. Zdjąć z patelni.
Wrzucić pokrojoną drobniutko cebulą.
Smażyć chwilkę i wrzucić posiekany czosnek.
Smażyć ok 1 minutę i dodać startą na tarce
o grubych oczkach marchewkę i znów
chwilkę smażyć wszystko razem.
Następnie dodać pomidory z puszki
 oregano i cukier. Gotować na małym
ogniu ok. 15- 20 minut aż sos zgęstnieje.
Dodać pulpeciki i gotować ok. 5 minut.
W tym czasie kiedy sos się robi ugotować
makaron al dente. Podczas odcedzania
zachować 1/4 szklanki wody z makaronu.
Podlać nią sos pomidorowy pod koniec gotowania.
Doprawić solą i pieprzem.Sos z pulpetami podawać
z makaronem. Można posypać startym parmezanem.

3 komentarze:

  1. mniam! wygląda idealnie! kocham spaghetti!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam to danie i w ogóle kuchnię włoską, mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. spaghetti jadła wiele razy! ale jeszcze nigdy w życiu nie miałam jeść go z pulpecikami :) patrząc na Twoje danie stwierdzam, że muszę to zmienić! :)

    OdpowiedzUsuń