Strony

21 cze 2012

Roladki z cukinią i mozzarellą


Bardzo ciekawe połączenie 
cukinii i mozzarelli 
zamknięte w drobiowym mięsku.
Nam bardzo smakowało:)
Przepis nieco zmodyfikowany
znalazłam na tej stronie.

Składniki
 dla 4 osób:
2 podwójne piersi z kurczaka
sól

Składniki 
na nadzienie:
1 młoda cukinia (mała)
1 opakowanie sera mozzarella (125g)
2 ząbki czosnku
sól, pieprz

Składniki 
na panierkę:
1 szklanka bułki tartej
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka rozmarynu
1 łyżeczka tymianku
1/2 łyżeczki czosnku
1/2 łyżeczki soli
trochę pieprzu
1/2 szklanki startego parmezanu

3-4 łyżki soku z cytryny
3-4 łyżki oliwy

Mięso podzielić na cztery kotlety.
Każdy rozbić tłuczkiem.
Posypać solą.
Przygotować nadzienie.
Na patelni rozgrzać troszkę oliwy.
Wrzucić przeciśnięty czosnek.
Następnie dodać startą na tarce cukinię.
Smażyć aż odparuje woda z cukinii.
Zostawić aż ostygnie i dodać pokrojoną
drobno mozzarellę oraz przyprawy.
Na każdy kotlet nałożyć farsz, 
zwinąć i spiąć wykałaczką.
Panierować roladki najpierw w mieszaninie
oliwy z cytryną a potem w panierce przygotowanej
poprzez zmieszanie wszystkich składników.
Ułożyć w nasmarowanym naczyniu żaroodpornym
i piec prez ok. 30 minut w 200 stopniach.
Można też usmażyć na patelni.

3 komentarze: