Strony

3 paź 2014

Kotlety z ziemniaków


Kotlety ale zdecydowanie bezmięsne.
Zrobione z ziemniaków.
Świetnie smakują podane z sosem 
(pietruszkowym, pieczarkowym) lub
z dodatkiem surówki.

Składniki na ok. 10 sztuk:
60dag ziemniaków
1 cebula
1 jajko
sól, pieprz
25 g mąki pszennej
ok. 3 łyżki bułki tartej

Ziemniaki ugotować w mundurkach,
ostudzić i obrać. Następnie przecisnąć
przez praskę do ziemniaków.
Cebulę pokroić w drobną kostkę i
zarumienić na patelni na oleju.
Do ziemniaków dodać jajko, mąkę, cebulę
oraz sól i pieprz. Masę dokładnie wymieszać.
Formować małe kotleciki, panierować w bułce tartej
 i smażyć na patelni na oleju na złoty kolor.

5 komentarzy: