Strony

22 sty 2014

Pulpety wieprzowe w sosie


Pulpeciki dziś powróciły do łaski po dość długiej 
przerwie. Kiedyś były jednym z ulubionych dan
mojego (wówczas malutkiego) dziecka.
A jutro przepis na widoczną w tle surówkę:)

Składniki dla ok. 4-5 osób:
50-60 dag mięsa wieprzowego (może być mieszane)
1 cebula
1 czerstwa kajzerka
1 jajko
bulion warzywny (lub mięsny)
1 spora marchewka
1 łyżka śmietany (zazwyczaj kwaśnej
ale dziś dodałam 36% bo taką miałam w domu:)
sól, pieprz

Mięso zmielić w maszynce razem z cebulą
i namoczoną wcześniej w wodzie i odciśniętą 
kajzerką. Dodać jajko oraz przyprawy. Dokładnie
wymieszać i formować małe pulpety.
Obtoczyć je w mące i usmażyć na patelni
na oleju. Zalać je bulionem do 3/4 wysokości.
Dodać pokrojoną w cienkie plasterki marchewkę.
Przykryć i dusić do miękkości. ok. 20 minuty. Dodać 
śmietanę (wcześniej ją zahartować bo się zważy).
Posypać natką pietruszki.

1 komentarz: