Strony

18 lut 2015

Kurczak po chińsku z orzeszkami


Dawno nie było na blogu dań z mięsem
więc dzisiaj nadrabiam azjatyckim daniem
z kurczakiem i orzeszkami.

Składnik dla 4 osób:
1 podwójna pierś z kurczaka
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka soku z cytryny
2 dymki
2 ząbki czosnku
kawałeczek świeżego imbiru
100g kiełków fasoli mung
60 ml bulionu drobiowego
 1/2 szklanki orzeszków ziemnych (bez soli)
1 płaska łyżka mąki kukurydzianej
sól, pieprz

Mięso pokroić w paski i doprawić
solą i pieprzem. W misce wymieszać 
sos sojowy i sok z cytryny. Włożyć kurczaka
i wymieszać, odstawić na 1/2 godziny.
Na patelni wok rozgrzać 2-3 łyżki oleju.
Wrzucić orzeszki i smażyć aż się zarumienię
mieszając, zdjęć z patelni. Na patelnię wrzucić
kurczaka i smażyć na złoty kolor, zdjąć.
Wrzucić pokrojoną dymkę, posiekany czosnek i 
starty imbir. Smażyć kilka minut mieszając.
Wlać bulion, przykryć i dusić 1-2 minuty.
Mąkę rozmieszać w 2 łyżkach wody. Dodać
do sosu na patelni  i zagotować. Na patelnię
włożyć kurczaka, orzeszki i kiełki fasoli.
Doprawić do smaku. Podawać z ryżem.


4 komentarze:

  1. Nic dodać, nic ująć. :) Bardzo smaczny posiłek.

    OdpowiedzUsuń
  2. A czy można zwykłą mąką zastąpić mąkę kukurydzianą? Czy to na coś wpłynie?

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja zazwyczaj zastępuję mąka ziemniaczaną tylko w trochę mniejszej ilości

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, tak też zrobię :) To będzie moje danie na sobotę :)

      Usuń