Strony

16 sie 2012

Ryba zapiekana z papryką


Dawno nie było na
blogu przepisu na rybę.
Pora to nadrobić:)
Tym razem ryba zapiekana
z papryką i cebulą w
pomidorowym sosie.

Składniki:
ok. 1/2 kg filetów z ryby
1 duża czerwona papryka
2 średnie cebule
 sól, pieprz
czerwona papryka (łagodna lub ostra)
 3 łyżki oliwy
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
Rybę rozmrozić,  pokroić na kawałki. 
Następnie posypać solą.
 Paprykę pokroić na paseczki, cebulę w krążki. 
Naczynie żaroodporne wysmarować 3 łyżkami oliwy.
Na dno wrzucić połowę
 papryki wymieszanej z cebulą.
 Posypać solą, pieprzem i papryką. 
Ułożyć rybę. 
Wrzucić drugą część papryki i cebuli.
 Posypać solą, pieprzem i papryką.
 Zapiekać w piekarniku nastawionym
 na 190 stopni przez 20 minut. 
Następnie dodać koncentrat pomidorowy
 (wymieszać z wytworzonym podczas pieczenia sosem).
Piec jeszcze ok. 10 minut w tej samej temperaturze. 

5 komentarzy:

  1. Bardzo dobry sposób na szybkie i smaczne danie.
    Do obejrzenia tutaj : http://www.wielkiezarcie.com/forumThread.php?id=501962&post=501962
    Na pewno mniej kaloryczne i bardziej dietetyczne od ryby smażonej.
    promyczek71

    OdpowiedzUsuń
  2. http://www.wielkiezarcie.com/forumThread.php?id=501962&post=502956
    to ten właściwy link :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniały blog kulinarny;-) w końcu naucze się gotować;-) super

    OdpowiedzUsuń
  4. Danie z ryby i etykieta "Dania wegetariańskie"??? Kiedy ludzie się wreszcie nauczą, że wegetarianie nie jedzą zwierząt, a ryba jest zwierzęciem. No chyba, że ta akurat rosła na drzewie ;-)
    Proszę popraw ten błąd, szkoda, żeby w tak przyzwoicie prowadzonym blogu zdarzały się takie wpadki.

    OdpowiedzUsuń
  5. Dzięki za słuszną uwagę już poprawione:)

    OdpowiedzUsuń