Strony

13 sie 2012

Schab duszony z cebulą i cukinią


Odkryłam niedawno na nowo
cukinię i ciągle mi jej mało:)
Skazani więc będziecie w
najbliższym czasie
na kilka dań z cukinią:)
Dzisiaj moja improwizacja
obiadowa  mianowicie
schab z cukinią i cebulą.

Składniki dla 4-5 osób:
1/2 kg schabu
1 młoda cukinia
2 cebule
1 płaska łyżka koncentratu
 pomidorowego
sól, pieprz
majeranek -(można dodać
 inne ulubione zioła)

Mięso pokroić na plastry.
Doprawić solą i pieprzem.
Cukinię umyć i razem z cebulą 
pokroić w krążki.
Na patelni rozgrzać oliwę.
Wrzucić schab i usmażyć na złoty kolor.
Zdjąć z patelni.
Na patelnię wrzucić
 warzywa i chwilkę podsmażyć.
Włożyć znów mięso i podlać odrobiną wody.
Zmniejszyć gaz i dusić pod przykryciem
aż mięso będzie miękkie.
Znów wyjąć mięso i do reszty
 dodać koncentrat pomidorowy.
Dokładnie wymieszać.
Schab ułożyć na talerzu i nałożyć
na niego warzywa.

3 komentarze:

  1. U mnie też ostatnio króluje cukinia. Twoje danie bardzo mi odpowiada wiec zapisuję

    OdpowiedzUsuń
  2. jak masz więcej pomysłów na cukinię, to nie krępuj się;) dawaj dawaj:) chętnie poczytam, bo sama ja uwielbiam pod każdą postacią

    OdpowiedzUsuń
  3. na pewno wypróbuję! od siebie mogę polecić złotą cukinię, która jest słodsza i można przyrządzić ją w panierce z płatków kukurydzianych :)

    OdpowiedzUsuń