Strony

18 mar 2013

Babeczki z lemon curd


Zbliża się święto bab i babeczek.
Mazurków oczywiście też ale te
lubię zdecydowanie mniej. 
Postanowiłam wykorzystać niedawno
zrobiony lemon curd i stworzyć
takie świąteczno-wiosenne babeczki:)

Składniki babeczki- 12 sztuk: 
 113g miękkiego masła
130g cukru
3 duże jajka
195g mąki
1,5 łyżeczki proszku  do pieczenia
60ml mleka
 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Składniki na krem:
250g serka mascarpone
150 ml śmietany kremówki 30-36%
70g cukru pudru

lemon curd na nadzienie

Na babeczki w misce utrzeć masło i cukier
na
puszystą masę.
Ucierając dodawać po 1 jajku

oraz aromat i skórkę.
W drugiej misce wymieszać mąkę i
proszek.
Dodawać stopniowo na
przemian z
mlekiem do ucieranej
masy.
Ciasto nałożyć do foremki 
muffinkowej
wyłożonej papilotkami.

Piec w nagrzanym do 180 stopni

piekarniku ok. 20 minut.
Po upieczeniu ostudzić.

W każdej babeczce po środku zrobić 
otwór i wyjąć ze środka ciasto.
Napełnić lemon curdem.

Serek mascarpone utrzeć z cukrem pudrem.
Śmietanę ubić na sztywno, dodać do serka
i delikatnie wymieszać.
Za pomocą rękawa cukierniczego nałożyć
krem na babeczki. Schłodzić w lodówce.
Udekorować wg. gustu.


5 komentarzy: