Strony

6 sty 2014

Kaczka pieczona z jabłkami


Postanowiłam wczoraj pierwszy raz w życiu upiec kaczkę.
Moje dziecko się takową zajadało u cioci w Święta
więc na obiad w domu zażyczył sobie właśnie to danie:)
Kaczka wyszła super chociaż ponoć u cioci trochę lepsza.
Ale cóż praktyka czyni mistrza:)))

Składniki:
1 kaczka (ok. 2-2,5 kg)
4-5 jabłek (najlepiej kwaśnych)
sól, majeranek
 
Kaczkę (wcześniej już dokładnie oczyszczona i umytą)
skropić olejem, natrzeć sola i majerankiem (w środku też).
Odstawić na minimum 1 godzinę a najlepiej na całą 
noc w chłodne miejsce. Jabłka umyć, wydrążyć gniazda
 i pokroić na cząstki. Nadziać kaczkę tyloma ile się zmieści.
Spiąć wykałaczkami lub zszyć.
Włożyć kaczkę do naczynia żaroodpornego, przykryć
i piec w 200 stopniach około 2-2,5 godziny (na każde 1 kg
kaczki 1 godzina pieczenia). W trakcie pieczenia odwrócić
na drugą stronę a 30 minut przed końcem odkryć naczynie 
żeby kaczka się zarumieniła. Podlewać wytworzonym sosem.
U mnie kaczka była serwowana z czerwoną kapusta
i pieczonymi ziemniakami. 
 
*Kaczkę piekłam wg. wskazówek bratowej:)

4 komentarze:

  1. Tradycja w najlepszym wydaniu! Mniam. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wspaniała, tradycyjna i nie trudna w przygotowaniu! chyba się pokuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. tez dzisiaj robiłam kaczkę ale w ananasie, twoja jest bardzo apetyczna.

    OdpowiedzUsuń