Strony

3 lut 2012

Babka ziemniaczana


Dzisiaj też będzie babka
tyle tylko, że ziemniaczana:)
Dla miłośników
potraw z ziemniaków:))

Składniki na blaszkę
24x40cm:
2 kg ziemniaków
30dag wędzonego boczku
3 jajka
1 cebula
3 ząbki czosnku
sól, pieprz
ew. przyprawa do ziemniaków

Ziemniaki obrać i zetrzeć
na tarce o średnich oczkach.
Wyłożyć je na sitko żeby odsączyć wodę.
Boczek pokroić i usmażyć na patelni.
Ziemniaki wymieszać z boczkiem,
drobno posiekaną cebulą, jajkami, przeciśniętym
przez praskę czosnkiem i przyprawami.
Dokładnie wymieszać.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i włożyć masę.
Piec ok. 1,5 godziny w 180 stopniach (sprawdzić
patyczkiem czy jest suche).
Można podawać z sosem
np. pieczarkowym lub śmietanowym.

4 komentarze:

  1. Taka babka chodzi za mna juz od dawna,mialam ja robic w zeszlym tygodniu ale jakos zeszlo:(teraz narobilas mi na smaku na maxa:)
    Jak Twoje zdrowie?lepiej juz sie czujesz?

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie już dużo lepiej. Bardzo dziękuję za zainteresowanie:))

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie robiłem babki z boczkiem. Pomysł wydaje się pyszny

    OdpowiedzUsuń