Strony

22 lut 2012

Kruche ciasteczka maszynkowe


Jak pewnie u większości z Was
u mnie też dzisiaj króluje ryba:)
Natomiast wczoraj na ostatki
ukręciłam przez maszynkę
bardzo popularne kiedyś ciasteczka.
Przepis autorstwa gumci.

Składniki na
ok. 80 szt:

1/2 kg mąki
250g masła
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
1 jajko

Masło utrzeć z cukrami.
Dodać jajko i mąkę.
Całość zagnieść, zawinąć w folię i
wstawić do lodówki na ok. 30 minut.
Po tym czasie podzielić ciasto na kawałki
i przekręcać przez maszynkę
do mielenia mięsa z założoną
specjalną końcówką do ciastek.


Ja robiłam ciastka o długości.
0k. 6cm ale tutaj jest dowolność.
Ciasteczka upiec na lekko
złoty kolor w 180 stopniach
( u mnie trwało to ok. 15 minut).

5 komentarzy:

  1. :) uwielbiam tu do Ciebie zaglądać

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam te ciasteczka :)
    Po przeczytaniu posta chyb a pojawią się u mnie w weekend :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale dawno takich nie robiłam. Są pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Widziałam dzisiaj przepis na te ciasteczka, ale rodem z PRLu - podstawą właściwie były skwarki :)

    Szkoda, że chyba nie mam tej końcówki...ale przepis zapiszę :D

    OdpowiedzUsuń