Strony

26 lut 2012

Kurczak pieczony w ziołach i cytrynie



Taki pieczony kurczak to dla mnie
zdecydowanie niedzielny obiad.
Podany z pieczonymi ziemniakami
i jakąś pyszną surówką.
Niebo w gębie:))))

Składniki dla ok. 6 osób:
1 cały kurczak (ok. 1,5)
sól,pieprz

4 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku rozdrobnione
2 cytryny
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżeczki tymianku

Kurczaka umyć i osuszyć
papierowym ręcznikiem.
W miseczce wymieszać oliwę,
natkę pietruszki i tymianek.
Skórę na piersi kurczaka delikatnie
unieść do góry i tą mieszaniną
posmarować jego piersi.
Resztką posmarować lekko całego kurczaka.
Cytryny sparzyć i każdą przeciąć na dwie części.
Włożyć trzy połówki do środka kurczaka
a otwór spiąć wykałaczkami.
Pozostałą cytryną skropić całego kurczaka.
Odstawić w chłodne miejsce na ok. 2h.
Przed pieczeniem mięso doprawić solą i pieprzem.
Piec ok. 1,5h w 180 stopniach.

3 komentarze:

  1. Z cytryną jeszcze nie jadłam, zapowiada się smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda rewelacyjnie, aż zgłodniałem :D

    OdpowiedzUsuń
  3. przepis rewelacyjny. jestem po konsumpcji i muszę pogratulować autorowi

    OdpowiedzUsuń