Strony

7 lut 2012

Pączuszki z sera


Zbliża się Tłusty Czwartek
dlatego moja dzisiejsza propozycja
dotyczy pączków ale tych łatwiejszych
bo robionych z białym serem.
Łatwiejszych ale równie smacznych:)
Przepis ze strony Smaczny.

Składniki
na ok. 130 sztuk*:

4 jajka
2 szklanki mąki pszennej
6 łyżek cukru
5 łyżek gęstej kwaśnej śmietany
cukier waniliowy
2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
½ kg białego sera (ja użyłam
półtłustego)

Ser zmielić i dodać do
niego resztę składników.
Dokładnie wymieszać.
Mokrymi rękami formować małe kuleczki.
Wrzucać na głęboki tłuszcz i
usmażyć na złoty kolor.
Gdy ostygną posypać cukrem pudrem.

*zrobiłam z 1/2 porcji i wyszło mi 30 sztuk.
(może robiłam zbyt duże:))

5 komentarzy:

  1. Przepis wydaje się łatwy, czyli w sam raz dla mnie. Na pewno wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bezdrożdżowe pączki, a to Ci dopiero zagwostka :D Jestem szczerze ciekawa jak smakują. Przepis bardzo prościutki, choć zakłada mycie maszynki do mielenia, ale w zamian za długotrwałe wyrastanie, jestem w stanie zgodzić się na takie ustępstwo :D Ślicznie się prezentują na zdjęciu :]

    OdpowiedzUsuń
  3. Pączki rewelacyjne :) Mała rada: nie trzeba formowac kuleczek przed smażeniem; ja poprostu łyżką wrzucałam plamki ciasta, a one i tak rosły na małe kuleczki-pączusie. Szybciej i wygodniej :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Widać jednak nie nadaję się do pieczenia. Niby taki prosty przepis, a nie dałam rady. Na początku zamiast 2łyżeczek sody dałam 2 łyżki. Ale było już za późno. jednak postanowiłam je usmażyć. I tu masakra - z wierzchu dobre a w środku surowe ciasto. Nie chciałam tego wyrzucać, więc wstawiłam do piekarnika, może się podpieką w środku a jak nie - to do kosza. Na razie mam dosyć tych wypieków.

    OdpowiedzUsuń