Strony

14 mar 2013

Chili con carne


Dzisiaj danie kuchni meksykańskiej,
które możemy podać jako
 obiad lub ciepłą kolację.
Dla wszystkich fanów
 potraw na ostro:)

Składniki dla 3 osób:
350g mielonej wołowiny
1 duża cebula
1 czerwona papryka
1-2 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów
1 puszka czerwonej fasolki
1 szklanka bulionu wołowego
1 łyżeczka chilli w proszku
sól
olej

W rondlu rozgrzać trochę oleju i podsmażyć
pokrojoną w kostkę cebulę, 
paprykę oraz posiekany czosnek.
Dodać wołowinę i smażyć aż zbrązowieje.
Następnie dodać chilli, sól, pomidory i bulion.
Całość dusić pod przykryciem na
małym ogniu ok. 20 minut.
Fasolkę odsączyć z zalewy i opłukać.
Dodać do rondla i  wymieszać z resztą.
Przykryć i dusić jeszcze ok. 10 -15 minut.

6 komentarzy:

  1. uwielbiam pikantne potrawy.
    wypróbuję dzisiaj ale na 100% pyszne jak zwykle.

    OdpowiedzUsuń
  2. zapoachniało kuchnią meksykańską :)
    pozdrawiam ! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam chili con carne, dodaję jeszcze dla zrównoważenia ostrości chili trochę gorzkiej czekolady. Smakuje wybornie.

    OdpowiedzUsuń
  4. A kukurydzy nie? mi tu by strasznie pasowała i jeszcze by kolor dała dla kontrastu :) Ale musi być pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Do chilli con carne obowiązkowy jest kumin (nie kminek).

    OdpowiedzUsuń