Strony

28 wrz 2011

Rogaliki krucho-drożdżowe



Dzisiaj będzie na słodko:)) Ale nie tak do końca bo
rogaliki
bardzo słodkie nie są. Za to są smaczne:))  
Przepis pochodzi z książki"70 najnowszych
ciast
Siostry Leonilli"

Składniki na ok. 25-30 sztuk:
350 g mąki
2 łyżki kwaśnej śmietany
2 jajka
1 łyżka cukru
20g świeżych drożdży
200g masła

marmolada, dżem,
powidła, nutella -do nadzienia
cukier puder do posypania

Z podanych składników zagnieść ciasto.
Zawinąć w folię i wstawić do
lodówki na około 30 minut.
Następnie rozwałkować i
wycinać trójkąty.


Nałożyć nadzienie i zwinąć
od szerszego boku tworząc rogalik.
Boki zawinąć do środka.
Piec w 180 stopniach 15-20 minut.
Po ostudzeniu posypać pudrem.

5 komentarzy:

  1. Drożdżowe robię troszkę mniejsze, ale pewnie podobnie pyszne ;) POzdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ileczko droga, jak Ty to robisz, że Twoje rogaliki są takie śliczne i kształtne??:) urocze :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam pytanie dotyczące wszystkich ciasteczek i ciast. Czy piekarnik musze grzać góra, góra i dół czy sam dół?

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłam dziś te rogaliki:) Wyszły pyszne, cała rodzina się zajada:) Co prawda muszę jeszcze popracować nad kształtem, ale myślę, że to kwestia wprawy:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobione:), troszkę miałem problemów z kształtowanie rogalików, bo to pierwsze w moim życiu, ale za to ten smak wszystko wynagrodził. W domu i w pracy wszystkim smakowały.

    OdpowiedzUsuń