Strony

1 cze 2013

Gofry belgijskie


Z okazji Dnia Dziecka dzisiejsze menu ustala mój jedynak:)
Na śniadanie były pyszne chrupiące gofry belgijskie, 
które znalazłam na blogu Liski a na obiad
zgadnijcie? Pizza:))

Składniki na ok. 10 szt.:
340g mleka
85g masła
 60g syropu klonowego (ja dałam miód)
szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 duże jajka
240g mąki pszennej
1,5 łyżeczki suszonych drożdży

Mleko podgrzać aż będzie gorące.
Dodać masło, syrop klonowy, sól i ekstrakt.
Całość wymieszać aż masło się całkowicie rozpuści.
Zostawić aż ciasto będzie miało temp. pokojową.
Następnie dodać jajka, mąkę i drożdże.
Przykryć i zostawić w misce (powinna być na tyle
duża żeby ciasto mogło podwoić w niej objętość)
na około 1 godzinę (aż podwoi objętość).
Kiedy ciasto wyrośnie smażyć na rozgrzanej
 gofrownicy spryskanej olejem ok. 4-6 minut na złoty kolor.
Ciasto można także po wyrośnięciu wstawić na noc
do lodówki i smażyć gofry na drug dzień rano (ja
właśnie zrobiłam tą metodą).

4 komentarze:

  1. Pyszne gofry,ja tez dziś robię,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. muszą być pyszne takie z syropem klonowym, pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Najlepsze jakie do tej pory robiłam, myślę że przepis na zawsze zostanie z nami. Dziękuje autorce, że podzieliła się nim z nami <3

    OdpowiedzUsuń
  4. na mojej gofrownicy w ksztalcie serduszek nigdy nie wychodza chrupiace gofry :/

    OdpowiedzUsuń