Coś dla wielbicieli ciasta drożdżowego.
Bardzo proste bułeczki nie
tylko na Święta Wielkanocne.
Składniki: 1/2 kg mąki pszennej
100g cukru
1 szklanka ciepłego mleka
20g świeżych drożdży
2 jaja
80g masła
szczypta soli
Do posmarowania wierzchu:
1 jajko+1 łyżeczka mleka
lukier lub cukier puder
Do miski wlać mleko, dodać drożdże,
100g mąki i łyżkę cukru.
Wymieszać, przykryć ściereczką i
odstawić w ciepłe miejsce
na ok. 20 minut.
Po tym czasie do rozczynu
dodać resztę mąki, cukru, jajka, sól
oraz rozpuszczone i ostudzone masło.
Całość wyrobić spiralkami
miksera lub ręcznie.
Przykryć i odstawić na kolejne 30 minut.
Foremkę na muffiny wysmarować masłem. Do każdej włożyć ciasto do 3/4 wysokości. Foremkę przykryć i odstawić do wyrośnięcia na czas nagrzewania się piekarnika. Przed pieczeniem każdą babeczkę posmarować jajkiem
zmieszanym z mlekiem.
Piec 15-20 minut w 180 stopniach.
Po ostudzeniu bułeczki polukrować
lub posypać cukrem pudrem.
20g świeżych drożdży
2 jaja
80g masła
szczypta soli
Do posmarowania wierzchu:
1 jajko+1 łyżeczka mleka
lukier lub cukier puder
Do miski wlać mleko, dodać drożdże,
100g mąki i łyżkę cukru.
Wymieszać, przykryć ściereczką i
odstawić w ciepłe miejsce
na ok. 20 minut.
Po tym czasie do rozczynu
dodać resztę mąki, cukru, jajka, sól
oraz rozpuszczone i ostudzone masło.
Całość wyrobić spiralkami
miksera lub ręcznie.
Przykryć i odstawić na kolejne 30 minut.
Foremkę na muffiny wysmarować masłem. Do każdej włożyć ciasto do 3/4 wysokości. Foremkę przykryć i odstawić do wyrośnięcia na czas nagrzewania się piekarnika. Przed pieczeniem każdą babeczkę posmarować jajkiem
zmieszanym z mlekiem.
Piec 15-20 minut w 180 stopniach.
Po ostudzeniu bułeczki polukrować
lub posypać cukrem pudrem.
Zrobilam ale nadzialam je konfitura z czarnej porzeczki ,mam tez ochote ma powidla gdyz uwelbiam drozdzowe z powidlami :-)smaki dziecinstwa.Takie piekla moja babcia
OdpowiedzUsuń