Przepis na te wyśmienite pierogi powstał
poprzez połączenie dwóch przepisów.
Pierwszy na ciasto jest autorstwa bajaderki
drugi na farsz jest autorstwa Wkn
Składniki na ciasto
(60-80szt):
4 szklanki mąki 2 duże jaja
5 łyżek gęstej kwaśnej śmietany
3 łyżki oleju szczypta soli
3/4 szklanki letniej wody
Mąkę przesiać do miski,
dodać jajka , śmietanę, olej i sól.
Zamieszać i wlewać stopniowo wodę
wyrabiając miękkie ciasto.
Ciasto wyłożyć na stolnicę i przykryć
odwróconą miską. Zostawić żeby odpoczęło
ok. 10-15 minut. Następnie podzielić ciasto
na cztery części. Wyjmować po jednej,
rozwałkować cienko wycinać pierogi, układać
farsz i zlepiać. Gotować w osolonej
wodzie ok. 5 minut.
Składniki na farsz:
1 kg ziemniaków
1/2 kg twarogu 2 średnie cebule
sól, pieprz, ostra papryka
Ziemniaki ugotować w
osolonej wodzie. Ugnieść tłuczkiem
i jeszcze ciepłe wymieszać z twarogiem.
Cebulkę pokroić w kostkę,
usmażyć na złoty kolor.
Dodać do masy cebulkę i przyprawy.
Dobrze wymieszać.
(60-80szt):
4 szklanki mąki 2 duże jaja
5 łyżek gęstej kwaśnej śmietany
3 łyżki oleju szczypta soli
3/4 szklanki letniej wody
Mąkę przesiać do miski,
dodać jajka , śmietanę, olej i sól.
Zamieszać i wlewać stopniowo wodę
wyrabiając miękkie ciasto.
Ciasto wyłożyć na stolnicę i przykryć
odwróconą miską. Zostawić żeby odpoczęło
ok. 10-15 minut. Następnie podzielić ciasto
na cztery części. Wyjmować po jednej,
rozwałkować cienko wycinać pierogi, układać
farsz i zlepiać. Gotować w osolonej
wodzie ok. 5 minut.
Składniki na farsz:
1 kg ziemniaków
1/2 kg twarogu 2 średnie cebule
sól, pieprz, ostra papryka
Ziemniaki ugotować w
osolonej wodzie. Ugnieść tłuczkiem
i jeszcze ciepłe wymieszać z twarogiem.
Cebulkę pokroić w kostkę,
usmażyć na złoty kolor.
Dodać do masy cebulkę i przyprawy.
Dobrze wymieszać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz