Strony

16 maj 2010

Ciasto z truskawkami


Przepis na to ciasto wymyśliłam prawie dwa lata temu.

Muszę przyznać, że wyszło
zaskakująco dobre
 A jak ładnie prezentuje  się na talerzu:)

Najpierw należy upiec biszkopt 
 z 3 lub 4 jaj w blaszce 25x40

Składniki na warstwę I:

1/2 kg truskawek 

  2-3 galaretki truskawkowe
2-3 łyżki cukru

Składniki na warstwę II:
1 kg serka waniliowego homogenizowanego
  2 galaretki o dowolnym smaku

Składniki na warstwę III:
1 szklanka cappuccino czekoladowego (proszek)
1 szklanka mleka
2 śnieżki do ubijania na mleku
1 łyżka żelatyny

Warstwa I

Truskawki zmiksować.

Podgrzać i wsypać galaretki.
 Dosłodzić jeśli mamy bardzo kwaśne truskawki.  
Całość lekko zagotować i mieszać do 
całkowitego rozpuszczenia galaretek.
Masę wystudzić i wylać na biszkopt.
Schłodzić w lodówce. 

Warstwa II:
  Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wody.
Odstawić do lekkiego stężenia.

Następnie wymieszać z serkami.
Wylać na I warstwę. Schłodzić w lodówce. 

Warstwa III:
Zagotować mleko i rozpuścić w nim cappuccino.
 Gdy ostygnie schłodzić mocno w lodówce.
Do zimnego dodać śnieżki i ubić je na sztywno.
Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody.
Dodać ostudzoną do masy.
Wylać na warstwę II. Schłodzić w lodówce.
Wierzch udekorować truskawkami lub bitą śmietaną


13 komentarzy:

  1. wygląda świetnie :) Gratuluję pomysłu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super wygląda.Na pewno je wypróbuję:)

      Usuń
  2. czy ktos uz robi???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Opinie na temat tego ciasta można zobaczyć tutaj: http://www.wielkiezarcie.com/recipe32833.html

      Usuń
    2. Zrobiłam dziś to ciasto.Po prostu rewelacja:):)Na sam wierzch zamiast cappuccino i żelatyny dałam żółtą galaretkę do bitej śmietany

      Usuń
  3. Super lekkie b.smaczne i ślicznie się prezentuje

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam , mam pytanie, czy w warstwie truskawkowej daje sie do galaretek wody?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie dodaje się wody. Suche galaretki sypie się do gorących truskawek.

      Usuń
  5. Witam, mam pytanie. Do warstwy z cappucino dodaje sie aż 1 szklankę cappucino którą rozpuszczam tylko w 1 szklance mleka? Nie za mocna ona wychodzi?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wychodzi za mocne bo dodajemy jeszcze śnieżki.

      Usuń
  6. Witam, a w jakiej blaszce a ciasto (wymiar) robilyscie ten deserek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Blaszka 25x40 jest napisane na samym początku:)

      Usuń
  7. Ciasto rewelacyjne, a warstwa z kawą super !!!

    OdpowiedzUsuń