A jak ładnie prezentuje
się na talerzu:)
Najpierw należy upiec biszkopt
z 3 lub 4 jaj w blaszce 25x40
Składniki na warstwę I:
1/2 kg truskawek
2-3 galaretki truskawkowe
2-3 łyżki cukru
Składniki na warstwę II:
1 kg serka waniliowego homogenizowanego
2 galaretki o dowolnym smaku
Składniki na warstwę III:
1 szklanka cappuccino czekoladowego (proszek)
1 szklanka mleka
2 śnieżki do ubijania na mleku
1 łyżka żelatyny
Warstwa I
Truskawki zmiksować.
Podgrzać i wsypać galaretki.
Dosłodzić jeśli mamy bardzo kwaśne truskawki.
Całość lekko zagotować i mieszać do
całkowitego rozpuszczenia galaretek.
Masę wystudzić i wylać na biszkopt.
Schłodzić w lodówce.
Warstwa II:
Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wody.
Odstawić do lekkiego stężenia.
Następnie wymieszać z serkami.
Wylać na I warstwę. Schłodzić w lodówce.
Warstwa III:
Zagotować mleko i rozpuścić w nim cappuccino.
Gdy ostygnie schłodzić mocno w lodówce.
Do zimnego dodać śnieżki i ubić je na sztywno.
Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody.
Dodać ostudzoną do masy.
Wylać na warstwę II. Schłodzić w lodówce.
Wierzch udekorować truskawkami lub bitą śmietaną
Najpierw należy upiec biszkopt
z 3 lub 4 jaj w blaszce 25x40
Składniki na warstwę I:
1/2 kg truskawek
2-3 galaretki truskawkowe
2-3 łyżki cukru
Składniki na warstwę II:
1 kg serka waniliowego homogenizowanego
2 galaretki o dowolnym smaku
Składniki na warstwę III:
1 szklanka cappuccino czekoladowego (proszek)
1 szklanka mleka
2 śnieżki do ubijania na mleku
1 łyżka żelatyny
Warstwa I
Truskawki zmiksować.
Podgrzać i wsypać galaretki.
Dosłodzić jeśli mamy bardzo kwaśne truskawki.
Całość lekko zagotować i mieszać do
całkowitego rozpuszczenia galaretek.
Masę wystudzić i wylać na biszkopt.
Schłodzić w lodówce.
Warstwa II:
Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wody.
Odstawić do lekkiego stężenia.
Następnie wymieszać z serkami.
Wylać na I warstwę. Schłodzić w lodówce.
Warstwa III:
Zagotować mleko i rozpuścić w nim cappuccino.
Gdy ostygnie schłodzić mocno w lodówce.
Do zimnego dodać śnieżki i ubić je na sztywno.
Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody.
Dodać ostudzoną do masy.
Wylać na warstwę II. Schłodzić w lodówce.
Wierzch udekorować truskawkami lub bitą śmietaną
wygląda świetnie :) Gratuluję pomysłu :)
OdpowiedzUsuńSuper wygląda.Na pewno je wypróbuję:)
Usuńczy ktos uz robi???
OdpowiedzUsuńOpinie na temat tego ciasta można zobaczyć tutaj: http://www.wielkiezarcie.com/recipe32833.html
UsuńZrobiłam dziś to ciasto.Po prostu rewelacja:):)Na sam wierzch zamiast cappuccino i żelatyny dałam żółtą galaretkę do bitej śmietany
UsuńSuper lekkie b.smaczne i ślicznie się prezentuje
OdpowiedzUsuńWitam , mam pytanie, czy w warstwie truskawkowej daje sie do galaretek wody?
OdpowiedzUsuńNie dodaje się wody. Suche galaretki sypie się do gorących truskawek.
UsuńWitam, mam pytanie. Do warstwy z cappucino dodaje sie aż 1 szklankę cappucino którą rozpuszczam tylko w 1 szklance mleka? Nie za mocna ona wychodzi?
OdpowiedzUsuńNie wychodzi za mocne bo dodajemy jeszcze śnieżki.
UsuńWitam, a w jakiej blaszce a ciasto (wymiar) robilyscie ten deserek?
OdpowiedzUsuńBlaszka 25x40 jest napisane na samym początku:)
UsuńCiasto rewelacyjne, a warstwa z kawą super !!!
OdpowiedzUsuń