Ciasto miałam okazję jeść u znajomych
i było tak pyszne, że od razu poprosiłam
o przepis. Biszkopt upiekłam z
własnego przepisu a masę odrobinkę
zmodyfikowałam. Ciasto bardzo smakuje
całej naszej rodzince.
Składniki na biszkopt:
6 jaj
1,5 szklanki cukru
1,5 szklanki mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę:
1L kompotu (smak dowolny-u mnie truskawkowy)
3 budynie bez cukry po 40g każdy (smak dowolny)
1 galaretka czerwona
1 łyżeczka żelatyny
250g masła roślinnego
1 łyżka cukru pudru
Jaja ubijać z cukrem na masę ok. 10 minut.
Oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia
przesiać przez sitko.Zmniejszyć obroty miksera
i dodawać do masy po jednej łyżce mąki z proszkiem.
Ciasto wlać do blaszki 25x36cm. Piec w nagrzanym
do 180 stopni piekarniku przez ok. 35 minut.
Ostudzić i przeciąć na 2 placki.
Na kompocie ugotować budynie.
Do gorących dodać galaretkę i żelatynę.
Dobrze wymieszać i zostawić do ostudzenia.
Miękkie masło utrzeć z łyżką cukru pudru.
Dodać wystudzony budyń. Masą przełożyć biszkopt.
Ciasto posypać cukrem pudrem.
o przepis. Biszkopt upiekłam z
własnego przepisu a masę odrobinkę
zmodyfikowałam. Ciasto bardzo smakuje
całej naszej rodzince.
Składniki na biszkopt:
6 jaj
1,5 szklanki cukru
1,5 szklanki mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę:
1L kompotu (smak dowolny-u mnie truskawkowy)
3 budynie bez cukry po 40g każdy (smak dowolny)
1 galaretka czerwona
1 łyżeczka żelatyny
250g masła roślinnego
1 łyżka cukru pudru
Jaja ubijać z cukrem na masę ok. 10 minut.
Oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia
przesiać przez sitko.Zmniejszyć obroty miksera
i dodawać do masy po jednej łyżce mąki z proszkiem.
Ciasto wlać do blaszki 25x36cm. Piec w nagrzanym
do 180 stopni piekarniku przez ok. 35 minut.
Ostudzić i przeciąć na 2 placki.
Na kompocie ugotować budynie.
Do gorących dodać galaretkę i żelatynę.
Dobrze wymieszać i zostawić do ostudzenia.
Miękkie masło utrzeć z łyżką cukru pudru.
Dodać wystudzony budyń. Masą przełożyć biszkopt.
Ciasto posypać cukrem pudrem.
Witaj...na stronie cin cin,znalazlam przepis na ciasto z prince polo,pozwolilam sobie zacytowac na swoim blogu twoj przepis,z malymi zmianami,ciasto wyszlo pyszne.Dziekuje za przepis.Pozdrawiam-zapraszam do mnie:)
OdpowiedzUsuńPrzepis na biszkopt mnie nie odpowiada ,niezbyt rośnie ,musiałam upiec drugi ,gdyż nie nadawał się do przekrojenia .Drugi upiekłam rozdzielając jajka -znacznie lepszy wyszedł .Zrobiłam go z 3 jajek i na wysokość taki jak z 6 wg przepisu.Wydaje mi się że za dużo jest masy ,wystarczyłyby 2 budynie i mniejsza ilość kompotu .Ja trochę zmodyfikowałam i zmiksowałam do masy truskawki z kompotu
OdpowiedzUsuńW smaku przepyszny -polecam zwłaszcza po nocnym leżakowaniu w lodówce
OdpowiedzUsuńCiasto robiłam dwa razy, pyszotka :). Biszkopcik wyszedł piękny i pyszny (pulchny), masę robiłam raz na kompocie jagodowym, drugim razem na truskawkowym, zostaję przy truskawkowym, polecam :)
OdpowiedzUsuńPrzepraszam czy biszkopt można przełożyć masą mandarynkową -przepyszność niewyobrażalna.
OdpowiedzUsuńMożna jeśli uda się użyć kompotu z mandarynek:)
Usuń