Strony

6 maj 2010

Spaghetti



Muszę się przyznać, że kuchnia włoska jest

jedną z moich ulubionych.
Ten przepis nadaje się zarówno na obiad
jak i romantyczną kolację.

Składniki na sos:
1/2 kg mielonego mięsa wieprzowego
1 średnia cebula
1 duża marchewka
2 ząbki czosnku
puszka pomidorów (400g)
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz
bazylia (najlepiej świeża)


Mięso doprawić solą i pieprzem.
Podsmażyć na patelni.
Dodać startą na tarce marchewkę,
pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz
przeciśnięty przez praskę czosnek.
Chwilę razem przesmażyć.
Następnie dodać pomidory i
rozmieszany w ok. 1/2 szklanki
wody koncentrat pomidorowy.
Dusić przez ok. 20 minut.
Podawać z makaronem al dente,
można posypać parmezanem
i udekorować świeżą bazylią.


1 komentarz:

  1. Bardzo dobre ,dodałam tylko więcej różnych ziół;-)tymianek ,oregano

    OdpowiedzUsuń