Strony

12 maj 2010

Ciasto z nutellą



Przepis na to ciasto znalazłam kiedyś w internecie.
Szczególnie polecam fanom tego
czekoladowo-orzechowego kremu.


Składniki:
250g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru
4 duże jaja w temp. pokojowej
1,5 szklanki mąki
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
słoik nutelli 350g -temp. pokojowa

Zmieszać razem mąkę, proszek i sól.
Ubić masło z cukrem na puszystą masę.
Ucierając dodawać po jednym jaju,
a następnie po jednej łyżce mąkę.
Formę keksówkę wysmarować masłem
lub wyłożyć papierem do pieczenia.
Do foremki nałożyć 1/3 ciasta,
na to wyłożyć 1/2 słoika nutelli.
Lekko rozsmarować uważając, żeby
nie zmieszać z ciastem.
Wyłożyć następną część ciasta
i resztę nutelli. Na wierzch ostatnią część ciasta.
Piec w nagrzanym do 180 stopni
piekarniku ok. 1,5h.


1 komentarz:

  1. Nie powinno byc wiecej maki ??????????? Robiłam 2 x i "kapie od tłuszczu"

    OdpowiedzUsuń