Sezon truskawkowy tuż tuż. Dlatego dzisiaj bardzo proste
ciasto truskawkowe. Zamiast piec biszkopt można
użyć na spód kupione biszkopty.
Składniki na biszkopt:
3 jaja 3 łyżki cukru
6 łyżek oleju
6 łyżek mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę:
1/2 L śmietany kremówki 30%
400g truskawek
3 łyżki cukru pudru
5 łyżeczek żelatyny
1/2 szklanki mleka (lub wody)
Na wierzch:
1 galaretka truskawkowa kilka truskawek
Biszkopt:
Białka ubić na sztywną masę z odrobiną soli.
Dodać cukier, a następnie po jednym żółtku.
Do ubitej masy dodać olej
oraz mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia.
Ciasto wlać do tortownicy o wymiarach 26cm.
Piec ok. 30 min. w 170 stopniach.
Masa:
Truskawki zmiksować. Śmietankę ubić na sztywno,
dodać cukier puder i zmiksowane truskawki.
Żelatynę namoczyć w odrobinie wody,
gdy napęcznieje rozpuścić w gorącym mleku (1/2 szkl.)
Gdy ostygnie dodać do masy.
Masę wylać na ostudzony biszkopt.
Odstawić do stężenia.
Na wierzchu ułożyć truskawki i zalać galaretką.
użyć na spód kupione biszkopty.
Składniki na biszkopt:
3 jaja 3 łyżki cukru
6 łyżek oleju
6 łyżek mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę:
1/2 L śmietany kremówki 30%
400g truskawek
3 łyżki cukru pudru
5 łyżeczek żelatyny
1/2 szklanki mleka (lub wody)
Na wierzch:
1 galaretka truskawkowa kilka truskawek
Biszkopt:
Białka ubić na sztywną masę z odrobiną soli.
Dodać cukier, a następnie po jednym żółtku.
Do ubitej masy dodać olej
oraz mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia.
Ciasto wlać do tortownicy o wymiarach 26cm.
Piec ok. 30 min. w 170 stopniach.
Masa:
Truskawki zmiksować. Śmietankę ubić na sztywno,
dodać cukier puder i zmiksowane truskawki.
Żelatynę namoczyć w odrobinie wody,
gdy napęcznieje rozpuścić w gorącym mleku (1/2 szkl.)
Gdy ostygnie dodać do masy.
Masę wylać na ostudzony biszkopt.
Odstawić do stężenia.
Na wierzchu ułożyć truskawki i zalać galaretką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz