Strony

21 maj 2010

Ciasto truskawkowe



Sezon truskawkowy tuż tuż. Dlatego dzisiaj bardzo proste  
ciasto truskawkowe. Zamiast piec biszkopt można
użyć
na spód kupione biszkopty.

Składniki na biszkopt:

  3 jaja 3 łyżki cukru
6 łyżek oleju
6 łyżek mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę:
1/2 L śmietany kremówki 30%
400g truskawek
3 łyżki cukru pudru
5 łyżeczek żelatyny
1/2 szklanki mleka (lub wody)
 
Na wierzch:  
1 galaretka truskawkowa kilka truskawek

Biszkopt:
Białka ubić na sztywną masę z odrobiną soli.
Dodać cukier, a następnie po jednym żółtku.
Do ubitej masy dodać olej
oraz mąkę połączoną z
proszkiem do pieczenia.
 Ciasto wlać do tortownicy o wymiarach 26cm.
Piec ok. 30 min. w 170 stopniach. 

Masa:
 Truskawki zmiksować. Śmietankę ubić na sztywno,
dodać cukier puder i zmiksowane truskawki.
Żelatynę namoczyć w odrobinie wody,
gdy napęcznieje rozpuścić w gorącym mleku (1/2 szkl.)
Gdy ostygnie dodać do masy.
Masę wylać na ostudzony biszkopt.
Odstawić do stężenia.
Na wierzchu ułożyć truskawki
i zalać galaretką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz