Strony

30 maj 2010

Udka kurczaka z ryżem



Przepyszne danie, które robi się właściwie samo.
Ja uwielbiam ryż z tego przepisu.
Przepis pochodzi z WZ a wstawiła

 go tam Irena Sikora.

Składniki:
3 udka z kurczaka 3 torebki ryżu 2 średnie marchewki
1 pietruszka kawałek pora
kawałek selera
2 kostki rosołowedrobiowe(u mnie1) ok. 4 szklanki wody vegeta (u mnie przyprawa do kurczaka)

Udka podzielić na połówki,

posypać przyprawą
i usmażyć na patelni na złoty kolor.
Marchewkę, pietruszkę i selera zetrzeć
na tarce o grubych oczkach. Pora pokroić w pół krążki.

Surowy ryż wymieszać z warzywami.
Do naczynia żaroodpornego włożyć ryż z warzywami,
na ryż podsmażone udka.
Całość zalać wodą z rozpuszczonymi kostkami rosołowymi. Piec pod przykryciem ok. 1 h w 180 stopniach.

2 komentarze:

  1. Jak zwykle przed niedzielą buszowałam po Pani blogu w poszukiwaniu inspiracji na obiad. Tym razem padło na udka z ryżem. Muszę powiedzieć, że to danie ma same plusy:
    - świetnie smakuje, ryż z warzywami pycha!
    - przygotowanie zabiera mało czasu,
    - znika szybko :)

    Pozdrawiam i dziękuję kolejny raz:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam już 2razy,pyszne danie i bardzo szybko się robi Piękny zapach rozchodzi sie po domu w czasie pieczenia Polecam

    OdpowiedzUsuń