To mój ulubiony przepis na muffiny.
Można je robić z różnymi owocami,
a nawet bez owoców i też są pyszne.
Składniki: 2,5 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
1/4 łyżeczki soli
1 duże jajo
1 szklanka maślanki
2/3 szklanki oleju
1,5-2 szklanki pokrojonych owoców
Piekarnik nagrzać do 190 stopni.
W pierwszej misce wymieszać składniki suche, w drugiej ubić mokre
. Wlać składniki mokre do suchych,
wymieszać szybko tylko do nawilżenia składników.
Foremki na muffinki wyłożyć papilotkami
lub wysmarować masłem.
Nakładać ciasto i piec ok. 20 minut.
Można posypać kruszonką lub po
wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
a nawet bez owoców i też są pyszne.
Składniki: 2,5 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
1/4 łyżeczki soli
1 duże jajo
1 szklanka maślanki
2/3 szklanki oleju
1,5-2 szklanki pokrojonych owoców
Piekarnik nagrzać do 190 stopni.
W pierwszej misce wymieszać składniki suche, w drugiej ubić mokre
. Wlać składniki mokre do suchych,
wymieszać szybko tylko do nawilżenia składników.
Foremki na muffinki wyłożyć papilotkami
lub wysmarować masłem.
Nakładać ciasto i piec ok. 20 minut.
Można posypać kruszonką lub po
wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Witaj chcialabym upiec te muffiny ale tutaj gdzie mieszkam nie ma maslanki, myslisz ze moglabym zastapic ja jogurtem naturalnym albo czesciowo smietana? dzieki Renata
OdpowiedzUsuńMaślankę można zastąpić jogurtem naturalnym + mleko 0,5% w stosunku 1:1. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWpadłam w szał muffinkowy i te zrobiłam również:) Były pyszne, dodałam m.in. banany i jabłka. Ten przepis będzie gościł u mnie w domu częściej:) Zwłaszcza teraz, będę miała świeże owoce prosto z sadu i ogródka:)
OdpowiedzUsuńwyszły, dzięki :)
OdpowiedzUsuń