Bardzo lubię ten przepis na rogaliki.
Ciasto bardzo ładnie daje się formować,
A rogaliki wychodzą pyszne i miękkie jak bułeczki.
Składniki na ok. 40 sztuk:
500g mąki pszennej
40g świeżych drożdży
250ml kwaśnej śmietany 2 jaj
100g cukru
80g masła marmolada, powidła lub
nutella do nadzienia 1 jajo do posmarowania wierzchu
cukier puder do posypania
Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać śmietanę
i dokładnie wymieszać. Następnie dodać mąkę, jaja,
rozpuszczone i ostudzone masło oraz szczyptę soli.
Dokładnie wyrobić ciasto, przykryć
i odstawić w ciepłe miejsce na 1h.
Po tym czasie ciasto wyjąć z miski
na oprószoną mąką stolnicę.
Rozwałkować na okrągły placek.
Pociąć na trójkąty. Na każdym położyć nadzienie.
Zwinąć, posmarować rozmąconym jajkiem.
Piec w 180 stopniach ok. 10 minut.
Po ostudzeniu posypać pudrem
Rogaliki są przepyszne, zrobiłam z czekoladą i dżemem winogronowym. Mięciutkie i pyszniutkie, pozdrawiam. Monika
OdpowiedzUsuńPrzepyszne ,!!! Szybciutko się robi
OdpowiedzUsuń