Strony

24 maj 2010

Rogaliki drożdżowe



Bardzo lubię ten przepis na rogaliki.
Ciasto bardzo
ładnie daje się formować,
 A rogaliki wychodzą pyszne i miękkie jak bułeczki.  
Składniki na ok. 40 sztuk:
500g mąki pszennej
40g świeżych drożdży
250ml kwaśnej śmietany 2 jaj
100g cukru

80g masła
marmolada, powidła lub
nutella do nadzienia
1 jajo do posmarowania wierzchu
cukier puder do posypania

Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać śmietanę
i
dokładnie wymieszać. Następnie dodać mąkę, jaja,
rozpuszczone
i ostudzone masło oraz szczyptę soli.
Dokładnie wyrobić ciasto, przykryć
i odstawić
w ciepłe miejsce na 1h.
Po tym czasie ciasto wyjąć z miski
na oprószoną mąką stolnicę. 

Rozwałkować na okrągły placek.
Pociąć na trójkąty. Na każdym położyć nadzienie.
Zwinąć, posmarować rozmąconym jajkiem.

Piec w 180 stopniach ok. 10 minut.

Po ostudzeniu posypać pudrem


2 komentarze:

  1. Rogaliki są przepyszne, zrobiłam z czekoladą i dżemem winogronowym. Mięciutkie i pyszniutkie, pozdrawiam. Monika

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepyszne ,!!! Szybciutko się robi

    OdpowiedzUsuń