kilka lat temu na forum cincin Jego autorką jest AgusiaH.
Robiłam go już kilka razy i za każdym smakował wybornie.
Składniki na
tortownicę26cm:
750ml śmietany kremówki
1 opakowanie śmietan fixu(opcja)
200g gorzkiej czekolady grubo posiekanej
150g płatków migdałowych
100g małych okrągłych bezów
do dekoracji:
kilka bezów
1 łyżka migdałów
1 łyżka czekolady
1 łyżka kakao (u mnie bez)
Płatki zrumienić na suchej patelni.
Zostawić do ostudzenia.
Śmietanę ubić. Dodać śmietan fix.
Wmieszać migdały (zostawić 1 łyżkę do dekoracji),
czekoladę (też zostawić 1 łyżkę),
i pokruszone bezy. Tortownicę wyłożyć folią.
Włożyć masę, na wierzchu ułożyć bezy, migdały i czekoladę.
Włożyć do zamrażalnika na minimum 5 godzin.
Przed podaniem przez sitko posypać kakao.
Moje uwagi:
Najlepiej wyjąć kilkanaście minut przed podaniem.
Robiłam go już kilka razy i za każdym smakował wybornie.
Składniki na
tortownicę26cm:
750ml śmietany kremówki
1 opakowanie śmietan fixu(opcja)
200g gorzkiej czekolady grubo posiekanej
150g płatków migdałowych
100g małych okrągłych bezów
do dekoracji:
kilka bezów
1 łyżka migdałów
1 łyżka czekolady
1 łyżka kakao (u mnie bez)
Płatki zrumienić na suchej patelni.
Zostawić do ostudzenia.
Śmietanę ubić. Dodać śmietan fix.
Wmieszać migdały (zostawić 1 łyżkę do dekoracji),
czekoladę (też zostawić 1 łyżkę),
i pokruszone bezy. Tortownicę wyłożyć folią.
Włożyć masę, na wierzchu ułożyć bezy, migdały i czekoladę.
Włożyć do zamrażalnika na minimum 5 godzin.
Przed podaniem przez sitko posypać kakao.
Moje uwagi:
Najlepiej wyjąć kilkanaście minut przed podaniem.
Podoba mi się ten przepis. Na pewno go wypróbuję w letnie dni, gdy będę miała więcej czasu. Pozdrawiam, Aleex.
OdpowiedzUsuńNa letnie upały jest idealny:)
OdpowiedzUsuńIlko, cieszę się, że wypróbowałaś ten mój przepis. Tort Ci się udał przepięknie. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń