Strony

16 maj 2010

Tort lodowy



Przepis na ten przepyszny tort znalazłam
kilka lat temu na forum cincin  Jego autorką jest AgusiaH.
Robiłam go już kilka razy i za każdym smakował wybornie.


Składniki na
tortownicę26cm:

750ml śmietany kremówki
1 opakowanie śmietan fixu(opcja)
200g gorzkiej czekolady grubo posiekanej
150g płatków migdałowych
100g małych okrągłych bezów

do dekoracji:
kilka bezów
1 łyżka migdałów
1 łyżka czekolady
1 łyżka kakao (u mnie bez)

Płatki zrumienić na suchej patelni.
Zostawić do ostudzenia.
Śmietanę ubić. Dodać śmietan fix.
Wmieszać migdały (zostawić 1 łyżkę do dekoracji),
czekoladę (też zostawić 1 łyżkę),
i pokruszone bezy. Tortownicę wyłożyć folią.
Włożyć masę, na wierzchu ułożyć bezy, migdały i czekoladę.
Włożyć do zamrażalnika na minimum 5 godzin.
Przed podaniem przez sitko posypać kakao.

Moje uwagi:
Najlepiej wyjąć kilkanaście minut przed podaniem.


3 komentarze:

  1. Podoba mi się ten przepis. Na pewno go wypróbuję w letnie dni, gdy będę miała więcej czasu. Pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  2. Na letnie upały jest idealny:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ilko, cieszę się, że wypróbowałaś ten mój przepis. Tort Ci się udał przepięknie. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń