Już niedługo zacznie się sezon rabarbarowy.
Polecam zatem te smakowite muffinki.
Składniki na ciasto:
1,5 szklanki mąki
3/4 -1 szklanka cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
3/4 łyżeczki sody
1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
2 jaja
1/4 szklanki masła
1-1,5 szklanki pokrojonego rabarbaru
Składniki na wierzch:
1 łyżka cukru (najlepiej brązowego)
1/2 łyżeczki cynamonu
W misce wymieszać mąkę, cynamon i sodę.
Miękkie masło utrzeć z cukrem
Dodać śmietanę i jaja. Dobrze wymieszać.
Wlać mieszaninę do miski z suchymi składnikami.
Wymieszać łyżką tylko do nawilżenia składników.
Na końcu dodać rabarbar. Ciasto nakładać do wyłożonych
papilotkami foremek. Wierzch posypać cynamonem
zmieszanym z cukrem. Piec w nagrzanym do 180 stopni
piekarniku ok. 25 minut.
3/4 -1 szklanka cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
3/4 łyżeczki sody
1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
2 jaja
1/4 szklanki masła
1-1,5 szklanki pokrojonego rabarbaru
Składniki na wierzch:
1 łyżka cukru (najlepiej brązowego)
1/2 łyżeczki cynamonu
W misce wymieszać mąkę, cynamon i sodę.
Miękkie masło utrzeć z cukrem
Dodać śmietanę i jaja. Dobrze wymieszać.
Wlać mieszaninę do miski z suchymi składnikami.
Wymieszać łyżką tylko do nawilżenia składników.
Na końcu dodać rabarbar. Ciasto nakładać do wyłożonych
papilotkami foremek. Wierzch posypać cynamonem
zmieszanym z cukrem. Piec w nagrzanym do 180 stopni
piekarniku ok. 25 minut.
mufinki jak mufinki -dla mnie wszystkie są jednakowe w smaku
OdpowiedzUsuń