Ciasto jest niestety dość pracochłonne
ale zapewniam, że warte poświęcenia.
Składniki na biszkopt:
3 jajka
6 łyżek cukru
6 łyżek oleju
6 łyżek mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na ciasto makowo-kokosowe:
6 białek
1/2 szklanki cukru1/2 szklanki suchego maku
1/2 szklanki wiórków kokosowych Składniki
na krem:
1/2 L mleka
3 żółtka budyń waniliowy
lub śmietankowy -40g
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki cukru pudru
250g masła lub margaryny
potrzebne będzie jeszcze:
szklanka wódki
ok. 2 paczek herbatników (po 100g)
kwaśny dżem lub powidła
polewa czekoladowa
Biszkopt:
Białka ubić na sztywną pianę,
dodać cukier, a następnie
po jednym żółtku.
Do ubitych jajek dodać olej
oraz mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia.
Ciasto przełożyć do blaszki
o rozmiarze 24x30
i piec przez ok. 30 minut w 170 stopniach.
Ciasto makowo-kokosowe:
Białka ubić na sztywną pianę,
dodać cukier, mak i wiórki kokosowe.
Delikatnie wymieszać.
Upiec ciasto w blaszce
o takich samych wymiarach jak biszkopt.
Krem:
Do połowy mleka wsypać budyń,
mąki i żółtka. Wymieszać mikserem.
Resztę mleka zagotować,
wlać masę z budyniem.
Zagotować stale mieszając (lubi się przypalić).
Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem,
dodawać po łyżce wystudzoną masę.
Wystudzony biszkopt posmarować dżemem,
następnie położyć ciasto makowo-kokosowe i krem.
Na kremie układać namoczone
w wódce herbatniki.
Całość polać polewą czekoladowa i posypać
wiórkami kokosowymi.
mniam!:) robiłam niedawno podobne, Cycki Murzynki, na wierzch dałam biszkopty:) wyszło bardzo bardzo dobre:)
OdpowiedzUsuńmoja mama robi to ciasto ale nie wiem czy dokładnie z tego przepisu. Jest przepyszne!
OdpowiedzUsuńjak długo piec warstwę kokosowo makową ?
OdpowiedzUsuńRobiłam to ciasto tak dawno, że nie za bardzo pamiętam. Myślę, że 15-20 minut.
Usuń