Strony

19 maj 2010

Ciasto pijak



Ciasto jest niestety dość pracochłonne
ale zapewniam, że warte poświęcenia.

Składniki na biszkopt:
3 jajka
6 łyżek cukru

6 łyżek oleju
6 łyżek mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia


Składniki na ciasto makowo-kokosowe:  
6 białek
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki suchego maku
1/2 szklanki wiórków kokosowych
Składniki
na krem:

1/2 L mleka
3 żółtka budyń waniliowy
lub śmietankowy -40g
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki cukru pudru
250g masła lub margaryny

potrzebne będzie jeszcze:
 szklanka wódki
ok. 2 paczek herbatników (po 100g)
kwaśny dżem lub powidła

polewa czekoladowa

Biszkopt:
 Białka ubić na sztywną pianę,
dodać cukier, a następnie
po jednym żółtku.
Do ubitych jajek dodać olej
oraz mąkę połączoną
z proszkiem do pieczenia.  
Ciasto przełożyć do blaszki
o
rozmiarze 24x30
i piec
przez ok. 30 minut w 170 stopniach.

Ciasto makowo-kokosowe:

Białka ubić na sztywną pianę,

dodać cukier, mak i wiórki kokosowe.
Delikatnie wymieszać.
Upiec ciasto w blaszce
o takich
samych wymiarach jak biszkopt.

Krem:
Do połowy mleka wsypać budyń,
mąki i żółtka. Wymieszać mikserem.
Resztę mleka zagotować,
wlać masę z budyniem.
 
Zagotować stale mieszając (lubi się przypalić).
Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem,
dodawać po łyżce wystudzoną masę.

Wystudzony biszkopt posmarować
dżemem,
następnie położyć ciasto
makowo-kokosowe i krem.
Na kremie układać namoczone
w
wódce herbatniki.
Całość polać polewą czekoladowa i posypać
 wiórkami kokosowymi.

4 komentarze:

  1. mniam!:) robiłam niedawno podobne, Cycki Murzynki, na wierzch dałam biszkopty:) wyszło bardzo bardzo dobre:)

    OdpowiedzUsuń
  2. moja mama robi to ciasto ale nie wiem czy dokładnie z tego przepisu. Jest przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  3. jak długo piec warstwę kokosowo makową ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robiłam to ciasto tak dawno, że nie za bardzo pamiętam. Myślę, że 15-20 minut.

      Usuń