Strony

8 maj 2010

Sałatka gyros- warstwowa



Przepis na sałatkę przysłała mi Ania.
Dzięki wielkie,
bo sałatka jest przepyszna.

Składniki:
 1 podwójna pierś z kurczaka
1 puszka kukurydzy (400g)
1 duża marchewka lub 2 mniejsze
1 słoik sałatki ogórkowej szwedzkiej
(znajdziecie w każdym markecie)

 1 raczej mała kapusta pekińska
przyprawa kebab-gyros

na sos:
majonez ok. 320g
ok. 3 łyżki keczupu
2-3 ząbki czosnku

Mięso pokroić w kostkę.
Posypać przyprawą kebab-gyros i odstawić
do lodówki przynajmniej na 1 godzinę.

Następnie mięso usmażyć na patelni, ostudzić.
  Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Kapustę poszatkować, kukurydzę odsączyć z zalewy.
Składniki na sos wymieszać.

Układać warstwowo.Warstwa kapusty, warstwa marchewki,
sos, warstwa sałatki szwedzkiej, warstwa kukurydzy,
warstwa kurczaka,
warstwa kapusty pekińskiej
i
na końcu reszta sosu.

5 komentarzy:

  1. Zrobiłam ją wczoraj i powinna sie nazywać Niebo:)) Pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  2. Sałatka rzeczywiście bardzo smaczna. Tylko następnym razem użyję rzadszego majonezu, wykorzystałam swój ulubiony "kętrzyński" i sos był trochę za gęsty. Ogólnie polecam wszystkim, bo sałatka jest pyszna:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo dobra salatka Jest wiele wersji tej salatki:-)glowny smak nadaje tu salatka szwedzka

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłam sałatkę skuszona składnikami (szczególnie tą sałatką szwedzką) i okazała się rewelacyjna :) goście też chwalili :) zdecydowanie bedzie to jedna z moich ulubionych :D. Dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  5. Sałatka jest rewelacyjna!!Nie myślałam że takie proste składniki dadzą taki wspaniały efekt;)

    OdpowiedzUsuń