Strony

29 sie 2013

Karkówka pod czerwoną kołderką


Bardzo fajne połączenie karkówki z bałkańską pastą ajvar.
Taki wakacyjne smaki:)

Składniki:
1 kg karkówki wieprzowej
sól, pieprz
2-3 ząbki czosnku

1/2 szklanki pasty ajvar
1/2 szklanki bułki tartej 
1 łyżeczka suszonego majeranku

Mięso umyć i osuszyć.Natrzeć czosnkiem oraz solą i pieprzem.
Włożyć do naczynia żaroodpornego i piec w 200 stopniach ok. 1 godzinę.
Co jakiś czas podlać wodą lub bulionem.Pastę ajvar zmieszać z bułką tartą
 i majerankiem.Gdy mięso będzie miękkie wyjąć je z piekarnika
i posmarować przygotowaną masą.Wstawić ponownie
 do piekarnika i piec jeszcze około 30 minut.

1 komentarz: