Dzisiaj gratka dla mięsożerców:)Ale nie tylko.
Żeberka z warzywami czyli dwa w jednym:)
Składniki:
1kg żeberek wieprzowych
1 czerwona papryka
1 młoda cukinia
1 młody bakłażan
1 cebula
2 pomidory
1 główka czosnku
sól, pieprz
zioła prowansalskie
Mięso pokroić na porcje.Natrzeć solą, pieprzem i ziołami.
Cukinię, bakłażana i cebulę pokroić w półplasterki. Paprykę w kostkę.
Pomidory sparzyć i zdjąć skórkę.Podzielić na cząstki.
Na patelni rozgrzać troszkę oleju.Obsmażyć mięso na złoty kolor.
Zdjąć i włożyć warzywa.Smażyć aż troszkę zmiękną.
Doprawić do smaku.Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć
warzywa, na mich ułożyć żeberka.Pomiędzy ułożyć obrane ząbki czosnku.
Całość jeszcze raz posypać ziołami.Piec w 180 stopniach ok. 30-40 minut.
Nie jestem wielka fanka zeberek, ale musze przyznac, ze w tej wersji prezentuja sie smakowicie!
OdpowiedzUsuńDzisiaj będę próbować!!!! Wyglądają super!!!!
OdpowiedzUsuń