Z działki przywiozłam sporo jeszcze twardych gruszek w sam raz na
zamknięcie ich do słoików w occie:) Do mięsa jak znalazł:)
Składniki:
2 kg twardych gruszek
2 kg twardych gruszek
Składniki na syrop:
2 1/2 szklanki cukru
1 szklanka wody
2 szklanki octu 10%
kilka gozdzików i troszkę cynamonu
Gruszki obrać, przekroić na pół zostawiając
ogonki i wydrążyć gniazda nasienne.
Każdą obraną gruszkę wkładać od razu
do wody lekko zakwaszonej octem żeby nie ściemniały.
Z wody i cukru zagotować syrop.
Na wrzący wkładać gruszki i gotować ok. 10 minut.
Gruszki wybrać łyżką cedzakową i umieścić w
płaskim szerokim naczyniu.
Do syropu w garnku dolać ocet i dodać gozdziki oraz cynamon.
Całość zagotować. Zostawić do ostudzenia.
Zimnym zalać gruszki i zostawić do następnego dnia.
Na drugi dzień gruszki wyjąć a syrop zlać do garnka. Zagotować.
Gruszki umieścić w wyparzonych słoikach.Zalać wrzącym syropem
i szybko zakręcić.Odwrócić do góry dnem aż ostygnie .
i szybko zakręcić.Odwrócić do góry dnem aż ostygnie .
Nie trzeba pasteryzować.Resztę syropu zlać do słoiczków i też zakręcić.
Powstał w ten sposób ocet gruszkowy do wykorzystania w kuchni.
* Przepis pochodzi z Wielkiego Żarcia i jest autorstwa alidab.
** z podanej porcji wyszło mi 7 słoików
takich po dżemie i 2 słoiki octu gruszkowego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz