W tym roku postanowiłam zrobić przecier pomidorowy z przepisu
mojej mamy.Myślę, że sprawdzi się świetnie w czasie zimy
do ukochanej zupy mojego synka czyli pomidorowej:)))
mojej mamy.Myślę, że sprawdzi się świetnie w czasie zimy
do ukochanej zupy mojego synka czyli pomidorowej:)))
Składniki:
ok.2,5 kg pomidorów
sól, pieprz
Pomidory umyć, sparzyć i obrać ze skóry.
Pokroić i wrzucić do garnka.Gotować mieszając aż
będą miękkie.Wtedy je wyjąć, zmiksować blenderem
będą miękkie.Wtedy je wyjąć, zmiksować blenderem
i przetrzeć przez sito w celu pozbycia się pestek.
Przełożyć z powrotem do garnka i troszkę odparować żeby
przecier zgęstniał.Pod koniec doprawić do smaku solą i pieprzem.
przecier zgęstniał.Pod koniec doprawić do smaku solą i pieprzem.
Wkładać do wyparzonych słoiczków, mocno zakręcać
i stawiać do góry dnem.Przykryć kocem aż wystygną.
*z podanej porcji wychodzą ok.4 słoiczki
Weczki zawsze na czasie i pomidorki! :)
OdpowiedzUsuńja gotuję razem ze skórą, w czasie przecierania odejdzie, niemniej pomysł z blenderem jest godzien naśladowania :)
OdpowiedzUsuńWlasnie skonczylam robic ten przecier z wlasnych pomidorków z folii☺. Zimą będzie pyszna z niego zupka pomidorowa👍
OdpowiedzUsuńW tym roku tobie go ponownie, moje dzieciaki za nim przepadają, tymbardziej ,że robię go z własnych pomidorów z folii......pyyychaaa
OdpowiedzUsuń