Nie wiem jak u Was ale u mnie dzisiaj termometr wskazuje
34,2 stopnie w cieniu dlatego raczę się taką
34,2 stopnie w cieniu dlatego raczę się taką
pyszną kawą na zimno i lodami:)
Składniki na 1 kawę;
70ml mleka
1 banan
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2 łyżeczki cukru
cynamon
kostki lodu
Banana zmiksować w blenderze z dodatkiem 70 ml mleka
i cynamonem.Kawę wsypać do szejkera (lub słoika)
i cynamonem.Kawę wsypać do szejkera (lub słoika)
dodać 2 łyżeczki cukru lub ile kto tam słodzi
i wlać odrobinę zimnej wody(ma tylko przykryć kawę).
Potrząsać energicznie aż powstanie piana.
Do szklanki wlać warstwę bananową.
Wrzucić kostki lodu.Wlać kawę i całość dopełnić zimnym mlekiem.
*Inspiracja ze strony Jacobs mrożona kawa.
Świetny pomysł, muszę wypróbować. Do mojego arbuza będzie w sam raz :) Pozdrawiam, Aleex :)
OdpowiedzUsuńGdybym wiedziała, że tu takie cudo znajdę to nie pozwoliłabym zjeść ostatniego banana ;) Przydałaby się taka kawka...
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis, przygotuję rodzicom jak wrócę do domu :)) Tyle tylko, że zamiast rozpuszczalnej przygotuję sobie i wystudzę podwójne espresso z ekspresu saeco moich rodziców, bo w takich napojach wolimy intensywny aromat kawy :) Czy to zdjęcie prezentuje kawę zrobioną przez Ciebie? :)
OdpowiedzUsuńWykorzystałam Twój przepis, lekko go modyfikując. Oczywiście podałam Cię jako autorkę: http://kuchniaaleex.blogspot.com/2013/08/bananowa-kawa-wg-aleex.html
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam, Aleex :)
Widziałam:) Wygląda i pewnie smakuje super z tymi lodami:)
Usuń