Jeśli macie nadmiar cukinii lub po prostu chcecie zjeść coś dobrego
to proponuję upiec taki oto pyszny pasztet z dodatkiem tego warzywa:)
Składniki na keksówkę 12x25cm:
2 szklanki startej cukinii (1 duża)
1 średnia marchewka
1 cebula
1-2 ząbki czosnku
1/2 szklanki startego na tarce sera żółtego
3 jajka
1 szklanka bułki tartej
1/3 szklanki oleju
sól, pieprz
zioła lub przyprawa uniwersalna
(ja dodałam swojej roboty)
Warzywa i ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Z cukinii odsączyć nadmiar soku.Wymieszać wszystko razem
z olejem,żółtkami, posiekanym czosnkiem,bułką tartą i przyprawami.
z olejem,żółtkami, posiekanym czosnkiem,bułką tartą i przyprawami.
Białka ubić na sztywną pianę ze szczypta soli i dodać do masy.
Delikatnie wymieszać. Keksówkę wysmarować masłem i posypać
Delikatnie wymieszać. Keksówkę wysmarować masłem i posypać
bułką tartą, włożyć masę. Piec w nagrzanym
do 200 stopni piekarniku przez ok.1h.
*Przepis znaleziony na blogu"Dzikowiec od kuchni"
wow! akurat mam jedną dużą cukinię "wolną" ;)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię przepisy z cukinią, zdrowa i smaczna!
OdpowiedzUsuńPięknie wyszedł! Uwielbiam ten pasztet :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Uwielbiam bezmięsne pasztety. A z cukinii - ciekawa propozycja do wypróbowania:)
OdpowiedzUsuńZabieram się do pieczenia pasztetu według tego przepisu. Moja cukinia nieco już podwiędła, ale liczę że wyjdzie smaczny. Rodzina zapatruje się na ten pomysł trochę sceptycznie więc tym bardziej mi zależy. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis ,wypróbowałam. Polecam :)
OdpowiedzUsuńKochana jutro będę piec Twój pasztecik. Mam nadzieję że wyjdzie smaczny.
OdpowiedzUsuń