Strony

7 sie 2013

Granola z pekanami i kokosem


Zawsze można skorzystać z gotowej kupionej w sklepie granoli
 ale zapewniam Was, że to nie to samo.Zrobiona samodzielnie 
smakuje o niebo lepiej a pracy przy niej prawie nie ma.
Zatem zapraszam na pyszne śniadanko:)

Składniki:
1/4 szklanki oleju
1/2 szklanki miodu lub syropu klonowego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
troszkę soli (ja nie dodałam)
6 szklanek płatków owsianych np. górskich
1,5 szklanki orzechów pekan
1 szklanka wiórków kokosowych
1/2 szklanki pestek dyni (ja dałam słonecznika)
2 łyżki ziaren sezamu
1 szklanka chrupiącego ryżu (rice snaps)-niekoniecznie

W garnuszku zmieszać olej, sól i miód.
Wstawić na gaz i dobrze podgrzać.Dodać ekstrakt z wanilii.
W misce zmieszać płatki owsiane, kokosowe,
pestki dyni (słonecznika), sezam i orzechy pekan.
Wlać letnią mieszaninę do miski i dokładnie wymieszać.
Całość przełożyć na dwie blaszki do pieczenia
i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni.
Piec nie mieszając około 20 minut na lekko złoty kolor.
Wyjąć, ostudzić i połączyć z chrupiącym ryżem.Przełożyć do słoików.


*Przepis pochodzi ze strony  in pursuit of more
 z moimi niewielkimi zmianami.

3 komentarze:

  1. pyszne, letnie i przy tym domowe śniadanko:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Domowa granola jest najlepsza pod słońcem ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. granolę uwielbiam pod każdą postacią :)

    OdpowiedzUsuń